**1.)** In a km race, A beats B by 28 meters or 7 seconds. Finds time over the course.

**A**.) 3 min 5 sec

**B**.) 4 min 3 sec

**C**.) 7 min 2 sec

**D**.) 11 min 30 sec

**View Answer**

**Answer: **Option **B**

**Explanation:**

Clearly, B covers 28 m in 7 seconds

B’s time over the course = (7/28 **x **1000) sec = 250 seconds

A’s time over the course = (250 - 7) sec = 243 seconds

= 4 min 3 sec

**2.)** A can run 1 km in 3 min. 10 sec. and B can cover the same distance in 3 min. 20 sec. By what distance can A beat B?

**A**.) 20 meters

**B**.) 30 meters

**C**.) 40 meters

**D**.) 50 meters

**View Answer**

**Answer: **Option **D**

**Explanation:**

Clearly, A bests B by 10 sec.

Distance covered by B in 10 sec = (1000/200 **x** 10)m = 50 m

A beat B by 50 meters.

**3.) **A, B and C are three contestants in a km race. If A can give B a start of 40 m and A can give C a start of 64 m, how many meter’s start can B give C?

**A**.) 25

**B**.) 33

**C**.) 48

**D**.) 57

**View Answer**

**Answer: **Option **A**

**Explanation:**

While A covers 1000 m, B covers (1000 - 40) m = 960 m

And C Covers (1000 - 64) m or 936 m

When B covers 960 m, C covers 936 m

When B cover 1000 m, C cover (936/960 **x** 1000) m =975

B can give C a start of (1000-975) or 25 m

**4.)** In a 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A beats B by:

**A**.) 20 m

**B**.) 25 m

**C**.) 22.5 m

**D**.) 9 m

**View Answer**

**Answer: **Option **A**

**Explanation:**

Distance covered by B in 9 sec = (100/45 **x** 9) m = 20 m

A beat B by 20 meters

**5.)** In a 200 Meters race A beats B by 35m or 7 seconds. A’s time over the course is:

**A**.) 40 sec

**B**.) 47 sec

**C**.) 33 sec

**D**.) 54 sec

**View Answer**

**Answer: **Option C

**Explanation:**

B runs 35 m in 7 sec

B covers 200 m in (7/35 **x** 200) = 40 sec

B’s time over the course = 40 sec

A’s time over the course = (40 – 7) sec = 33 sec