educationalera

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Simplification Objective questions and answer

AddThis Social Bookmark Button

1) A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

A. 22                         B. 23

C. 24                         D. 26

View Answer

Answer: Option D

Explanation:

Let the number of hens be x and the number of cows be y.

Then, x + y = 48                         ..… (i)

and 2x + 4y = 140      x + 2y = 70 ......(ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22.

The required answer = 26.


2) Village X has a population of 68000, which is decreasing at the rate of 1200 per year. Village Y has a population of 42000, which is increasing at the rate of 800 per year. In how years will the population of the two villages be equal?

A. 22 years                B. 16 years

C. 13 years                D. 7 years

View Answer

Answer: Option C

Explanation:

Let the population of villages X and Y be equal after p years.

Then, 68000 - 1200p = 42000 + 800p

==> 2000p = 26000

==> p=13.

So, their population will be equal after 13 years.


3) A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A. 45                         B. 60

C. 75                         D. 90

View Answer

Answer: Option D

Explanation:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

16x = 480

bindu x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.


4) In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for?

A. 160                     B. 175

C. 180                     D. 195

View Answer

Answer: Option B

Explanation:

Suppose the man works overtime for x hours.

Now, working hours in 4 weeks = (5 X 8 X 4) = 160.

bindu160 X 2.40 + x X 3.20 = 432

3.20 X = 432 - 384 = 48

x = 15.

Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.


5) N number of persons decided to raise Rs. 3 lakhs by equal contributions from each. Had they contributed Rs. 50 each extra, the contribution would have been Rs. 3.25 lakhs. How many persons are they?

A. 400                             B. 450

C. None of these               D. 500

View Answer

Answer: Option D

Explanation:

N x 50 = (325000 – 300000) = 25000

==> N=500.


 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Next 
  •  End 
  • »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Oracle Certification

oracle_logo

The Oracle Certification Program is a professional certification program offered by the Oracle Corporation. There are three levels of Oracle Certification in several disciplines: Oracle Certified Associate (OCA), Oracle Certified Professional (OCP), and Oracle Certified Master (OCM).

Java Certification

java_logo

Sun Certified Professional (SCP) is a professional certification program by Sun Microsystems, a subsidiary of Oracle Corporation. There are two levels of java Certification in several disciplines: Sun Certified Java Associate (SCJA), Sun Certified Java Programmer (SCJP), and Sun Certified Java Developer (SCJD)

Red Hat Certification

red_hat_logo

The Red Hat Certification Program is Red Hat's professional certification program for Red Hat and general Linux related skills such as system administration on Red Hat Enterprise Linux Red Hat Certified Technician (RHCT)  and Red Hat Certified Engineer (RHCE)